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Frequently Asked Questions - Mentoring Program 

 

Question Answer 

Mentor Requirements 

What are the requirements to become 
a mentor? 

Refer to Rule 65G-14.0043(4), F.A.C., 

(d) Mentors must:  1. Have at least two (2) years of 
experience working as a Waiver Support Coordinator 
immediately prior to being hired; 2. Have an active 
caseload; 3. Have no ethical violations within the past 
three (3) years; 4. Have no unresolved QIO 
background screening alerts for the past three years; 
5. Remain in compliance with required training as 
specified in the iBudget Handbook and Chapter 65G-
10, F.A.C.; 6. Pass the Level 1 competency-based 
assessment described in section 393.0663, F.S. and 
Rule 65G-10.004, F.A.C. with a score of 90% or 
better; 7. Have no delinquent Corrective Action Plan 
per QIO review or Agency audit, or timely resolve any 
Corrective Action Plan required while the Support 
Coordinator is a mentor; 8. Have no more than three 
mentees assigned to him or her at any given time  

If the mentor is also the QO owner, 
how does the owner maintain 
eligibility to be the mentor if there are 
corrective actions during the Qlarant 
review. 

As long as the corrective action plan is resolved within 
the plan’s stated time frames, the mentor would not 
lose mentor eligibility status.  

If a prospective mentor does not 
achieve the necessary level 1 training 
competency-based assessment score 
the first time, can it be retaken? 

Yes, a mentor must score a 90% or better on level 1 
training. If the WSC passes with an 85% within the 
initial three tries, they may exceed the three-attempt 
restriction in an effort to obtain a 90% or better score 
to become a mentor.  

If the QO owner is not a mentor, can 
they provide mentoring in place of the 
mentor? 

No, there are certain criteria a mentor must meet, and 
mentors should be identified by the QO within the 
QO’s Table of Organization. If there is a certain task 
within the mentoring program that the assigned 
mentor is unable to accommodate, another WSC or 
mentor (this could be the QO owner if they carry a 
caseload) can provide the oversight for that task and 
document the visit within the consumer’s case notes.  
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If a mentor had a previous Corrective 
Action Plan, could they still be eligible 
to be a mentor? 

Yes. Per the rule a mentor may not have any 
delinquent Corrective Action Plan (CAP). Therefore, a 
mentor could have a previous CAP. If that CAP was 
completed within the required timeframe, they would 
be considered eligible to serve as mentor, as long as 
all other mentoring requirements are fulfilled.   

What is a “delinquent corrective action 
plan,” as referred to within the 
requirements to become a mentor? 

This means that the corrective action plan was not 
completed by the deadline established.  

How many mentees can a mentor 
have at one time? 

Mentors may have no more than 3 mentees assigned 
to him/her at any given time;  all mentees may 
shadow the mentor as long as the consumer agrees 
to having all mentees participate during their 
meeting/visit. 

Mentoring Visit/Activity and Documentation Requirements 

If a client had a support plan 
meeting and a subsequent 
supported living quarterly meeting 
during the mentoring period, can 
both visits be counted towards the 
nine required face-to-face visits? 

Yes, as long as the mentee attends both and 
both are conducted face-to-face. 

At what point is a mentee able to 
complete visits/meetings without 
supervision of a mentor?  

 

The mentor must be with the mentee during 
completion of all activities required in the 
mentoring completion form. Additionally, until a 
mentee obtains his/her Medicaid provider 
number, the mentee cannot complete activities 
independently that the Qualified Organization will 
be using as a billable contact. Once the mentee 
has successfully completed the Level 1 training, 
competency-based assessment, all required 
activities on the mentoring program form, and 
has received his/her Medicaid number and APD 
iConnect access, the mentee can conduct visits 
without supervision of the mentor. Additionally, 
the mentee can then document contacts in case 
notes but must have these notes reviewed by the 
mentor during the remainder of the mentoring 
period. The MWSA will be signed only after the 
individual has obtained a Medicaid provider 
number and upon successful completion of the 
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Level 1 training, competency-based assessment, 
and the 90-day mentoring plan.  

Do all of the mentee’s required 
tasks have to be completed by the 
mentor?  

The mentor should accompany and supervise the 
mentee for all required tasks set forth within the 
mentoring program. If the mentee’s or mentor’s 
caseload does not allow for a certain task to be 
completed, the mentee may shadow another 
WSC within the QO in order to fulfill that task 
requirement.  

If a mentee must shadow another 
WSC within the QO in order to 
complete a required task, does the 
assigned mentor have to 
accompany the mentee and WSC?  

No; however, the mentor would need to be able 
to verify the mentee successfully and sufficiently 
completed the task(s). 

Can a mentee shadow another 
mentee to complete required 
activities?  

No, a mentee cannot shadow another mentee to 
conduct activities. However, because a mentor 
can have up to  three (3) mentees at a time, more 
than one mentee may accompany a mentor to 
complete a required activity. It is critical that the 
mentor has the client’s permission to allow the 
mentees to participate in meetings with the client.  

What if the mentor (or mentee if 
they have a caseload) doesn’t 
have a consumer on their caseload 
in a certain living setting (family 
home, supported living, group 
home, etc.)? How do we ensure 
the mentee receives the necessary 
credit to meet the activities for that 
visit type? 

A mentee may shadow/observe another mentor 
or WSC within their QO in order to meet a 
requirement set forth within the mentoring 
program if their current mentor’s and/or the 
mentee’s caseload does not have clients living in 
a variety of living settings. The mentor will need 
to ensure the WSC/mentor provides and 
completes the documentation necessary to verify 
the requirement was met with the mentee. 

What if there are no WSCs within 
the QO who have a consumer in a 
certain living setting (family home, 
supported living, group home, 
etc.)? How do we ensure the 
mentee receives the necessary 
credit to meet the activities for that 
visit type? 

Mentors may not go outside of their QO to 
conduct mentoring activities. The mentor needs 
to ensure that the mentoring activities include 
visiting individuals in all of the available settings 
served by the QO.   

Must the mentor be present during 
all activities outlined within the 

Yes, the assigned mentor or the WSC who is 
assisting the mentee with fulfilling an activity, 
must be present during all activities listed on the 
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mentoring program?  mentoring completion form in order for the activity 
to be considered verified.  

Are there restrictions on which 
consumers a mentee can visit 
during the mentoring process?  

No. However, a mentor must request the 
consumer’s permission for the mentee to attend, 
and the consumer must approve this request 
before the mentee can accompany the mentor to 
any meetings.  

For the mentoring program’s 
required activities without a 
specified minimum number, how 
many must be completed?  

These would need to be completed at least once 
during the period the mentee is participating 
within the mentoring program.  

Where will mentoring case notes 
be documented?  

Case notes are documented within APD 
iConnect. The mentor must ensure that the case 
note clearly reflects involvement of the mentee in 
the course of service delivery. This allows the 
region to verify the mentee’s participation when 
the mentoring program form is submitted for 
review.   

Mentees and Mentoring Program Requirements  

Does a WSC who has a lapse in 
providing WSC services have to 
complete the mentoring program?  

 

Any person or Waiver Support Coordinator who 
has less than 12 months experience working as 
a support coordinator as of July 1, 2021 must 
complete an agency-approved mentoring 
program offered by his or her Qualified 
Organization. Prior WSCs who are hired by a 
Qualified Organization after 7/1/21 will need to 
complete the mentoring program.  
If the lapse in service occurs after the WSC was 
hired and had successfully completed the 
mentoring program, the WSC would be exempt 
from having to complete another mentoring 
program if they decide to return as a WSC  

When can a WSC begin the 
mentoring program?  

Once a WSC application has been submitted to 
the Regional Office and has been reviewed and 
verified as meeting minimum educational and 
experience requirements.   

When would a WSC be required to 
complete a mentoring program? 

If the WSC has less than 12 months’ experience 
working as a Waiver Support Coordinator as of 
July 1, 2021, they must complete an agency-
approved mentoring program offered by their 
Qualified Organization.  
A QO can also require the mentoring program as 
needed (i.e., as a requirement within a QO-



FAQs-Mentoring 
Program 
02/01/2022 

Page 5 of 9 

 
 

 

imposed Corrective Action Plan).   

Can a WSC who is awaiting their 
Medicaid ID still participate in a 
mentoring program?  

Yes. Qualified Organizations are encouraged to 
have a new WSC applicant, who meets all the 
minimum requirements, initiate the required 
trainings while the application is being reviewed 
and initiate the mentoring activities once the 
WSC applicant has been verified as meeting the 
minimum educational and experience 
requirements.   

If a WSC was with one QO and 
then decided to join a new QO, 
does the WSC have to complete a 
mentoring program with the new 
QO?  

If the WSC is required per Rule 65G-14.0043, 
F.A.C., to complete a mentoring program and did 
not fulfill all the requirements of the program prior 
to leaving the first QO, then the WSC would be 
required to complete the remainder of the 
mentoring program at the new QO.  
 
Additionally, if the WSC began the mentoring 
activity at the first QO, the WSC can provide the 
documentation of activities that were completed 
to the new QO mentor and agency, along with 
documentation from the mentor from the first QO 
to get credit for these activities. 
 
If all requirements were fulfilled at the first QO 
and the required paperwork was submitted and 
approved by the agency, then it would be at the 
new QO’s discretion as to whether they wanted 
to require the WSC to go through their mentoring 
program or not.  

When is a mentee available for 
client selection?  

Once a WSC applicant has been verified as 
meeting all APD requirements and is given the 
initial iBudget sign-off form, the region will update 
their selection packets to include the mentee as a 
selection option.  

Caseload Requirements 

Can mentees carry their own 

caseload?  

Yes, a mentee can carry a caseload after the 
following has been completed: the mentee 
application has been reviewed by the APD 
region, the region has established that the 
mentee meets the minimum educational and 
experience requirements, and the initial iBudget 
sign-off form has been provided. At that point, 
mentees can be added to the selection ballot and 
can be selected by a client/legal representative.   
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Does the mentor have a caseload 
cap?  

Mentors have the same caseload cap as any 
other Waiver Support Coordinator as indicated in 
the Handbook. 

Does a mentee have to carry a 
caseload, or can meetings/visits be 
held with mentor's consumers? 

No, a mentee is not required to carry a caseload, 
thus required mentoring visits can be completed 
with the mentor’s caseload.   

Can required tasks be completed 
with the mentee’s caseload?  

 

The mentoring program’s required tasks can be 
carried out with the mentee or mentor’s caseload. 
However, the mentee cannot carry out these 
tasks on his/her own; they must be done under 
the supervision of a mentor or an approved WSC 
within the QO, in situations where the mentor 
does not have someone on his/ her caseload for 
whom the mentoring activity can be completed.  

Agency Meetings 

Are the Provider Quarterly 
meetings considered APD agency 
meetings? 

 

Yes. If the Waiver Support Coordinator attends 
the Provider Quarterly meetings, these can count 
toward attendance for APD agency meetings.  

What documentation is required to 
show the mentee attended agency 
meeting(s)?  

 

The date and topics discussed within the meeting 
should be listed on the Mentoring Program 
Certification of Completion form. The region will 
later verify that the mentee attended these 
meetings.  

What is an "agency meeting" as it 
is referred to within the mentee 
requirements?  

Any meeting conducted by the mentee’s APD 
Regional Office or State Office specifically for the 
education and/or training of Waiver Support 
Coordinators throughout the state or within that 
region.   

How many APD meetings must a 
mentee attend?  

The mentee must attend all meetings that are 
hosted by the agency and occur while the 
mentee is participating in the mentoring program. 
This includes meetings held by the mentee’s 
Regional Office as well as mandatory State 
Office meetings  

Do APD-hosted training webinars 
count as APD-sponsored 

Yes  
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meetings?   

What if there are no agency 
meetings during a mentee’s 
mentoring? What if a mentee isn’t 
able to attend a monthly meeting? 

If no meetings occur during the minimum 90-day 
mentoring program, the mentee must remain in 
mentee status until a meeting can be attended. 
Most WSC meetings are now conducted virtually 
and occur on a monthly basis, so if the WSC is 
unable to attend one held in their region, they can 
register to attend a monthly WSC meeting in 
another region as long as the QO also serves 
that region.   

Mentoring Completion 

Where do I submit the completed 
Certification of Mentoring Program 
form and any supporting 
documentation that may 
accompany the form?  

The mentee will upload the form to the TRAIN 
Florida system and send a notification of upload 
to the mentee’s Regional Office QO email inbox.  

If I hired someone prior to July 1st, 
but the new employee had not yet 
reached their 12-month mark as a 
WSC on July 1st, can I use some 
of the meetings the mentee 
attended during their pre-July 
WSC service towards their 
mentoring program?  

Yes, as long as the meetings meet the 
requirements and the required documentation is 
provided to the agency at the time of the 
Mentoring Program Completion Certification 
review. 

How long must a mentee be 
mentored?  

A mentee must shadow or observe a mentor over 
the course of no less than 90 days. However, if 
the mentee has previous experience that is 
eligible to be counted towards their mentoring 
program, the mentee is required to participate in 
the mentoring program no less than 30 days. 
Please refer to Rule 65G-14.0043, F.A.C., 
sections (1) through (3) for more details.  

In addition to completing the 
Certification form, what other 
documentation will be used to 
verify requirements have been 
met?  

The regional staff will review case notes within 
APD iConnect to verify visit type and the 
mentee’s participation and attendance.  
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How do we avoid a HIPAA breach 
in the event a WSC had previous 
experience with a consumer who is 
no longer with that WSC or the 
QO?  

The Mentoring Program Completion Certification 
form only requires an APD iConnect ID, date the 
task was completed, and description of meeting 
and living setting, none of which are PHI. 
Therefore, if the mentor is entering the proper 
information within a case note, the region can 
verify the activity through the case notes within 
APD iConnect using the iConnect ID only. 

Will the Mentoring Program 
template provided by APD fulfill 
Qlarant requirements for mentoring 
program format?  

Yes.  

If a mentee must shadow another 
WSC within the QO, how is this 
documented on the mentoring 
completion form?  

The WSC/mentor that the mentee shadows 
should ensure proper documentation is made 
within the consumer’s case notes. The WSC’s 
case notes should reflect the mentees 
involvement in the activity and should provide the 
assigned mentor with the date of the meeting, 
details related to the meeting, and the 
consumer’s iConnect ID for the assigned mentor 
to add to the form. The assigned mentor will sign 
off on the form.  

Does the mentoring program have 
to end upon completion of all tasks 
and at the end of the required time 
period? Can additional tasks be 
required of a mentee by a QO? 

The mentoring program must follow minimum 
time requirement guidelines; however, the 
program can exceed those minimum timeframes. 
Yes, the QO may include additional tasks within 
their mentoring program if they choose to do so, 
as long as the program does not exclude any of 
the requirements set forth in Rule 65G-14-0043, 
F.A.C. 

Does the mentor have to complete 
a separate Certification of 
Mentoring Completion form for 
each mentee they mentor?  

Yes, each mentee should have their own 
Mentoring Program Completion Certification 
form.  

Miscellaneous 

Chapter 65G-14, Florida 
Administrative Code (F.A.C.), 
refers to “Agency” throughout the 
rules. Is this the same as APD?  

Yes.  
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Will Level 1 training count towards 
the mandatory 18-hour in-service 
training requirements?  

WSCs will receive 8 hours of in-service credit 
toward their required 18 hours of in-service 
training during the initial year in which Level 1 
training is completed.   

Do all WSCs within a QO have to 
be CDC+ certified if one is?  

No.  

Is discussion of the residential 
planning process a requirement for 
the mentoring program? 

Although this is not something that is listed as a 
requirement within the mentoring program rule, 
the QO is free to add this to the form and make it 
a requirement for applicants of their QO. It is also 
strongly recommended that the QOs expand on 
the requirements to include any processes that 
the WSC may experience or face during their 
career as a WSC.  

 

 
 


